dinsdag 31 augustus 2010

RECEPT: Tarte Tatin with a twist

Ik had jullie hiervan nog een recept beloofd, hier is ie dus.Nodig:

- taartblik
- een kwast
- schoteltje
- mengkom (niet te groot)
- (ontdooid!) bladerdeeg (mag je zelf ook maken, maar ik koop een pakje).
- 4 appels
- 300 g amandelpoeder
- 350 g witte basterdsuiker
- 2 of 3 eieren
- 50 gram boter
- 100 gram rozijnen
- een kommetje water

Aan de slag:

Oven voorverwarmen op 200 graden voor een heteluchtoven, op 230 graden voor een gewone oven!

Als je een rol bladerdeeg gebruikt, rol het deeg dan uit en plaats het taartblik erover. Snijd dan een cirkel uit het bladerdeeg dat in diameter minstens twee centimeter ruimer is dan het blik. Heb je plakjes, dan hoef je daarmee nog niks te doen. 

Begin met de boter op een schaaltje te leggen en even in de microgolfoven te zetten. De tijd hangt af van jouw oven, maar de boter moet vloeibaar zijn.
Dan vet je het taartblik in (gebruik hiervoor de kwast, geen keukenpapier!). Zorg voor een dikke laag, zodat je denkt: "dit is toch echt te veel!" Spoel de kwast en leg hem nog niet te ver weg! Weeg nu 50 g suiker af en strooi deze gelijkmatig over de boter.

Schil je appels en verwijder het klokhuis, snij ze daarna in dunne plakjes. Schik deze plakjes over je taartblik. Idealiter bedek je de hele bodem, maar een gaatje hier en daar is niet erg!

Neem nu het amandelpoeder, de resterende suiker en een ei. Doe deze samen in een mengkom. Meng de ingrediënten tot je een plakkerige maar egale massa krijgt, zoals stroperige marsepein.
Dat doe je best gewoon met een lepel. Je gaat het nodeloos ingewikkeld maken met een elektrische klopper. Soms heb je twee eitjes nodig om het gewenste resultaat te krijgen, dat moet je zelf inschatten.
Voeg vervolgens de rozijnen toe aan het mengsel en roer ze ertussen.

Smeer nu het amandelspijs over de appelschijfjes. Dit kan best tricky zijn, het is soms handiger om dat met je vingers te doen dan met een lepel. Wel handen wassen eerst! Probeer een egaal resultaat te krijgen, maar het hoeft niet superprecies. Als je kommetje leeg is, omspoelen en bijhouden!

Als je bladerdeegplakjes gekocht hebt, dan is nu het moment om alle plakjes uit elkaar te trekken. Zowel voor de plakjes als voor een rol, neem je nu het kommetje met water erbij. Neem je kwast er terug bij. Nu ga je een kantje van het bladerdeeg instrijken met water. Gewoon heel licht vochtig maken, het hoeft niet te druipen. Zo is het wat flexibeler en plakken individuele plakjes ook beter aan elkaar. Leg daarna het bladerdeeg over het amandelspijs.

Heb je een cirkel, dan kan dat in keer. Je moet wel proberen om de randjes "in te stoppen". Goed tussen de rand van het taartblik en je deeg duwen dus!

Heb je plakjes, dan heb je iets meer werk. Het is cruciaal dat je het hele oppervlak bedekt en ook hier moet je weer de randjes instoppen. Je mag het bladerdeeg gerust een beetje rekken om mooie kromme randjes te krijgen (dat sluit beter aan op je bakblik). Na elk plakje moet je de bovenkant bestijken met een beetje water! Zo kleven de volgende plakken beter.

Tenslotte kluts je een ei in je mengkom. Daarmee bestrijk je alle bladerdeeg.

Plaats het taartblik in de oven en laat 20 tot 30 minuten bakken.

Neem het taartblik eruit en laat de boel 5 tot 10 minuten afkoelen. Leg dan groot bord op het blik en keer de taart in een beweging om.
 Je kan deze taart warm serveren -met een bol ijs, lekker!- of koud, dat kies je zelf.

Smakelijk!

7 opmerkingen:

 1. Zal ik binnenkort eens uitproberen. Ik krijg er alvast trek van..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan die appels nooit mooi leggen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. honger!!!! Man man het water smelt me in de mond!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oooh, lijkt me héééérlijk !!!!!!! 't water loopt me al in de mond :-)

  Deze probeer ik zeker ook eens uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ohh dat ziet er lekker uit en ik had al zo'n zin in zoetigheid, hihi :o

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooh wat lekker! Nu heb ik honger... :P

  BeantwoordenVerwijderen